Zdravlje i hrana

Stevija- prirodni zaslađivač

Sep
15

Niskokalorični zaslađivači koriste se u industriji hrane i pića u Evropi još od otkrića saharina 1879. godine. Poslednjih godina ponuda zaslađivača za prehrambenu industriju se znatno povećala, a novi izvori zaslađivača bez kalorija i dalje se razvijaju. 

Objavio violetams pročitaj više

Održana radionica u Pančevu ,,Tehnologija proizvodnje sira"

Jun
26

U Crepaji 25.06.2020. godine održana je radionica kod partnerskog gazdinstva Vujković Dragane. Tema je bila,, Tehnologija proizvodnje sira", a prisustvovalo je 6 poljoprivrednih proizvođača.

 Dr Violeta Mickovski Stefanović

Objavio violetams pročitaj više

Održana radionica u Opovu

Maj
27

U Opovu je 26.05.2020. godine održana radionica na poljoprivrednom gazdinstvu Biljane Ropal. Tema je bila ,,Sanitacija pogona za preradu biljnih sirovina u skladu sa zahtevima higijenskog minimuma" i bilo je prisutno 5 proizvođača.

dr Violeta Mickovski Stefanović 

Objavio violetams pročitaj više

Preventivne mere pri čuvanju žita u skladištima

Maj
21

Čuvanje, negovanje i zaštita žita u skladištima zahteva poznavanje ne samo sirovine već poznavanje i proizvodnje  žita u polju (primenjene agrotehnike pri proizvodnji), zatim tehnoloških i bioloških osobina žita. 

Nije svejedno da li je žito pri vršidbi oslobođeno primesa (zelenih semena korova, pleve, slame, zemlje), ili je sa svim ovim primesama  stavljeno na gomilu  ili ćeliju silosa  gde je sloj i do 30 metara. 

Poseban je problem i kolika je vlaga žita pri prijemu  u skladište i u kojoj fazi zrelosti žita je žetva počela. 

Objavio violetams pročitaj više

Primena sporednih proizvoda prehrambene industrije

Maj
21

U saradnji sa proizvođačima proizvoda od voća, povrća  i uljarica prikupljaju se sporedni proizvodi, dodatno se tehnološki obrađuju i primenjuju kao sirovine u formulaciji  novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda. Iskorišćenje sporednih proizvoda nastalih u lancu  proizvodnje hrane  prepoznato je kao strateška tema od strane  Evropske Unije iz razloga što sporedni proizvodi predstavljaju ne samo  ekonomski nego i  ekološki problem. Zato se od naučno-istraživačke javnosti očekuje da predloži načine rešavanja ovih problema.

Objavio violetams pročitaj više

Novi izazov za preradu žita

Maj
19

Savremeni trendovi  i preporuke u ishrani nameću zamenu postojećeg i nastajanje novih asortimana proizvoda od žita. 

Prva eksplicitna preporuka nutricionista je da se konzumiraju proizvodi  koji su sačinjeni od  celog zrna. Ova preporuka zahteva nastajanje potpuno novog asortimana proizvoda koji zamenjuje proizvode od belog pšeničnog brašna. Prvi korak ka novom asortimanu je uvođenje proizvoda od integralnog brašna. Kada je u pitanju integralno brašno postoje nove dileme i izazovi:

Objavio violetams pročitaj više

Tehnološki kvalitet pšenice roda 2019.godine

Jan
29

       .Pšenicu roda 2019. godine karakterišu lošiji parametri  tehnološkog kvaliteta zrna ali pored toga detektovano je povećano prisustvo DON-a      

Objavio violetams pročitaj više

Leblebija

Okt
09

Leblebija je biljka  iz porodice bobova (fabaceae)-mahunarki.

Drugi nazivi su :

slanutak, naut, cicer. Izvorno potiče sa Bliskog  Istoka. To je zeleni usev, zahteva  veoma malo đubrenja i obezbeđuje odličnu rotaciju za održavanje  kvaliteta zemljišta. Istraživanja pokazuju da protein leblebije može u budućnosti  da zameni soju, koja se nalazi u prehrambenim industrijskim  proizvodima, jer je sigurniji , zeleniji i zdraviji, što daje značajne  prednosti prehrambenoj industriji i generalno održivosti.

Objavio violetams pročitaj više

Održana radionica u Dolovu

Okt
09

U Dolovu je  u Domu kulture 28.08.2019. održana radionica. Tema je bila ,,Kvalitet brašna za kolače". Bilo je prisutno 10 proizvođača.

 

Objavio violetams pročitaj više

Sušena jabuka

Maj
21

Preporuka je da se suše sorte jabuka sa većim sadržajem kiselina, pri čemu se vodi računa da se u osušenom proizvodu dobije harmoničan odnos šećera  i kiselina. Sadržaj suve materije ne  bi trebalo da je ispod 12%.

Objavio violetams pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Zdravlje i hrana