Bolesti

PSS Kikinda: Tretman u pšenici

Apr
17

Tretman u pšenici

 

Objavio zivankas pročitaj više

PSS Ruma održana radionica u Rumi

Apr
16

Saveodavac Neđeljka Jekić je 16.04.2018. održala je radionicu u prostorijama PSS Ruma sa temom Integralna zaštita voća. Proizvođači su upoznati sa osnovnim principima integralne zaštite voća. Radionici je prisusutvovalo pet proizvođača.

Objavio nedeljkaj pročitaj više

Pss Sremska Mitrovica Pepelnica strnih žita

Apr
16

PEPELNICA ŽITARICA – ERYSIPHE GRAMINIS      

 

 

                Pepelnica je najčešća bolest žitarica kod nas. Najveće štete pravi na pšenici i ječmu, a napada i raž i ovas. Gubici prinosa mogu biti 5-25%. Postoje velike razlike u otpornosti pojedinih sorti pšenice i ječma.

Na rukavcima , listovima i plevicama se javljaju bele navlake od micelije.Kasnije se javjaju crne tačkice tj. kleistotecije. Prouzrokovač je gljiva Erysiphe graminis.

Objavio mirjanatm pročitaj više

PSS Sremska Mitrovica - Monilia laxa - prouzrokovač sušenja cvetova i rodnih grančica koštičavog voća

Apr
10

Monilia laxa, prouzrokovač sušenja cvetova i rodnih grančica parazitira pretežno koštičavo voće: breskvu, kajsiju, šljivu, višnju, trešnju. Spada u vrlo štetna oboljenja koštičavog voća, koja uzrokuje masovno propadanje cvetova i grančica, zbog čega prinos biva značajno umanjen. Prvi simptomi se manifestuju posle cvetanja, u vidu nagle promene boje cvetova, koji postaju mrko sive boje, suše se i propadaju.

Objavio senka pročitaj više

PSS Vrbas - održana radionica u Bačkom Gradištu

Apr
10

Savetodavac Katarina Radonić održala je radionicu 05.04. u Bačkom Gradištu sa temom Zaštita kruške, prisutno 8 proizvođača.

                                    Katarina Radonić

Objavio katarinar pročitaj više

Stanje useva pšenice

Apr
05

Obilaskom polja na kojima su zasnovane ozime strnine, pšenica se u zavisnosti od roka setve nalazi u fenofazi od prvog razvijenog kolenca do početka formiranja drugog. Vizuelnim pregledom useva uočava se prisustvo: patogena sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici), korova, a prisustne su i štete od glodara. Simptom lisne rdje (Puccinia spp.) nisu konstatovani na pregledanim usevima. Prohladno i vlažno vreme doprinelo je širenju lisne pegavosti (Septoria tritici) na starijem lišću.

Objavio goricak pročitaj više

Pregled izbora fungicida u pšenici

Apr
05

 Zaštita strnih žita od bolesti treba da se zasniva na principima  Integralne zaštite bilja (IPM) .  Odluka za tretman znači da su  ispunjeni uslovi: prisustvo patogena, vremenski uslovi za razvoj patogena i fenofaza biljke; osetljivost sorte, plodored, rok setve, adekvatno đubrenje azotom utiču na pojavu bolesti.

Objavio majas pročitaj više
Objavio katarinar pročitaj više

ODRŽANA RADIONICA U STEJANOVCIMA

Mart
26

U ponedeljak 26.03.2018. godine, savetodavac Gorica Kozobarić održala je radionicu u Stejanovcima-na gazdinstvu poljoprivrednog proizvođžača, sa početkom u 9 časova. Tema radionice je: " Mikoplazme vinove loze". savetodavac: Gorica Kozobarić

Objavio goricak pročitaj više

ODRŽANA RADIONICA U IRIGU

Mart
26

U subotu 24.03.2018. godine, savetodavac Gorica Kozobarić održala je radionicu u Irigu-na gazdinstvu poljoprivrednog proizvođžača, sa početkom u 9 časova. Tema radionice je: " Integralna proizvodnja voća i vinove loze".

                                                            

                                                                                                                                                                            savetodavac: Gorica Kozobarić

Objavio goricak pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Bolesti