Pss Sremska Mitrovica Suzbijanje glodara u narednom periodu

PREPORUKA ZA SUZBIJANJE GLODARA U NAREDNOM PERIODU

                Na usevima gustog sklopa kao što su strna žita I leguminoze ( lucerka, detelina) postoje povoljni uslovi za razvoj glodara. Nastupajući period je vreme za njihovo suzbijanje. Ne primenjivanje agrotehničkih mera duži period, zbog višegodišnje eksploatacije (kod leguminoza), ostavlja podzemne hodnike glodara ne oštećenim, pa se njihova brojnost iz tog razloga povećava. Obradom zemljišta I pripremom za naredni usev dolazi do njihovog značajnijeg uništavanja.Suzbijanje glodara je teže obavljati jer se oni u potrazi za hranom sele na susedne parcele tako da se ova mera preporučuje svake godine. Osim navedenih useva, glodari prave štete I u voćnjacima, naročito u mladim zasadima. Njihova aktivnost dovodi do oštećenja korena I kore ispod I iznad površine zemljišta.

Mere koje se primenjuju krajem jeseni, a u voćnjacima I zimi I početkom proleća su hemijske. Neophodno je pratiti brojnost glodara, I ako se utvrdi da je ona velika (kritičan broj je više od 500 aktivnih rupa po hektaru)primenjuju se rodenticidi.

Najveću efikasnost ispoljavaju rodenticidi na bazi aktivne materije cinkfosfid (Cinkosan, Faciron prah za pravljenje mamaka , 5-10 gr mamaka po aktivnoj rupi). Postavljanje mamaka u aktivne rupe dobro je uraditi po suvom vremenu. Da bi se izbeglo trovanje domaćih životinja I divljači  obavezno je zatrpavanje rupa I  izbegavanje primene rodenticida blizu kanala I vodotokova.

Osim pomenutih, mogu se koristiti I rodenticidi na bazi aktivne materije bromadiolon (Brodisan A , Ratibrom 2 pellet, Ratibrom grain 10-20 gr mamaka po aktivnoj rupi).

 

                                                                                                                                Dipl.ing.Mirjana Tojagić Milovanović