PSS Zrenjanin - Visoke temperature, uticaj na psenicu

Високе температуре, утицај на пшеницу

 

У пет општина Средњебанатског округа, вегетационе 2017-2018 година, пшеница је посејана је на око 55000 ха. За разлику од ранијих година највећи део је посејан у октобру месецу. Сува јесен, блага зима уз хладан март месец са снегом су учиниле специфичним први део вегетације. Све ово је погодовало развоју болести и појави штеточина тако да су пестицидни третмани били неопходни. Усеви пшенице се сада налазе у фази наливања зрна тако да су за су завршене све мере неге. Произвођачима је преостало да сачекају жетву.

До жетве, пшеница треба да прође фазу наливања зрна и сазревања зрна, У почетку наливања зрна (млечно стање) више се накупљају беланчевине, а мање скроб, док је касније ( тестасто стање) обрнуто. Са влагом од око 40% се завшава фаза наливања зрна и почиње воштана зрелост. Воштана зрелост се завршава када је влага зрна свела на 20% и до жетве је преостало да влага зрна падне на 14% и та фаза се назива пуна зрелост. За сваку од наведених фаза развоја потребно је 10-так дана при оптималним условима.

Оптималане дневне температуре би биле до 25°C, а ноћне температуре да су од 12 до 14°C и тада би до жетве дошло за 35-40дана. У случају да се дневне температуре повећају буду између 25-30 °C и више, тада би период до жетве могао бити скраћен на 20-так дана што би негативно утицало на пшеницу. Температуре које су току протекле седмице су достизале до 31°C убрзавају наливање зрна, зрно постаје штуро, а тиме мањи и принос и квалитет.

Остаје нам да се надамо да ће у наредном периоду тепмпературе бити повољане (до25°C) за развој пшенице. Процена колико је времена до жетве зависи од временских прилика.

 

Дипл. инг. Предраг Марјански