Pss Sremska Mitrovica Pepelnica strnih žita

DodatakVeličina
Datoteka foto.docx33.98 KB

PEPELNICA ŽITARICA – ERYSIPHE GRAMINIS      

 

 

                Pepelnica je najčešća bolest žitarica kod nas. Najveće štete pravi na pšenici i ječmu, a napada i raž i ovas. Gubici prinosa mogu biti 5-25%. Postoje velike razlike u otpornosti pojedinih sorti pšenice i ječma.

Na rukavcima , listovima i plevicama se javljaju bele navlake od micelije.Kasnije se javjaju crne tačkice tj. kleistotecije. Prouzrokovač je gljiva Erysiphe graminis.

                Pepelnica se širi pomoću spora koje se raznose vetrom. Uslovi za ostvarivanje infekcije su kad je T između 18 i 22 C i visoka vlažnost  vazduha. Spore pepelnice mogu proklijati  bez kapi vode. Napad pospešuju rana setva, gust sklop, bujan rast kao i osetljive sorte.

                Suzbijanje pepelnice se vrši primenom fungicida i to uglavnom sistemičnih. Oni se primenjuju od stadijuma kada je vidljivo drugo kolence do faze četvrtog kolenca, a drugo dopunsko tretiranje se izvodi  u fazi klasanja i cvetanja.

Fungicidi koji se primenjuju za suzbijanje pepelnice su na bazi sledećih aktivnih materija I njihovih kombinacija:

piraklostrobin + ciprokonazol,  propikonazola  , epoksinazol + tiofanat metal,tebukonazola , fusalizola ,azoksistrobin + ciprokonazol I dr.

 

 

                                                                                                                                                dipl.ing.Mirjana Tojagic                                                                                                                                                                                                 Milovanovic