PSS Sremska Mitrovica - Monilia laxa - prouzrokovač sušenja cvetova i rodnih grančica koštičavog voća

DodatakVeličina
Image icon 2.jpg126.64 KB
Image icon 3.jpg153.36 KB

Monilia laxa, prouzrokovač sušenja cvetova i rodnih grančica parazitira pretežno koštičavo voće: breskvu, kajsiju, šljivu, višnju, trešnju. Spada u vrlo štetna oboljenja koštičavog voća, koja uzrokuje masovno propadanje cvetova i grančica, zbog čega prinos biva značajno umanjen. Prvi simptomi se manifestuju posle cvetanja, u vidu nagle promene boje cvetova, koji postaju mrko sive boje, suše se i propadaju. Simptomi su slični oštećenjima od mraza, ali kod negativnog uticaja niskih temperature suše se svi cvetovi, a kod infekcija ovom gljivom suše se cvetovi na pojedinim grančicama.

Gljiva prezimi kao micelija u rak-ranama u kori zaraženih grančica, i u mumificiranim plodovima koji se nalaze u krošnji ili na površini zemljišta. U vreme cvetanja dolazi do infekcije patogena kroz cvet, tj. kroz tučak gljiva prodire u plodnik gde se razvija micelija. Sa cveta gljiva se širi na grančice. Gljiva se brzo razvija, cvet se osuši i prilepi uz grane, pa izgleda kao da je oštećen od mraza. Patogen proizvodi toksine koji se prenose sprovodni sistemom, i oni uzrokuju sušenje grančica. Vlažno i prohladno vreme pogoduje razvoju gljive.

Najkritičnija faza razvoja koštičavog voća za infekciju gljivom Monilia laxa je cvetanje, a ukoliko ga prati vlažno (relativna vlažnost vazduha preko 85%) i prohladno vreme bolest je izuzetno izražena i destruktivna.

U slučaju višegodišnjeg ponavljanja vlažnog vremena u fenofazi cvetanja, stradaju grane i stabla se polako suše (najizraženije kod kajsije, šljive i višnje i breskve).

Suzbijanje prouzrokovača sušenja cvetova i rodnih grančica koštičavog voća, počinje u fazi mirovanja vegetacije tj. prilikom rezidbe, kada treba odstraniti suve grane i ukloniti mumificirane plodove sa grana i iz voćnjaka. Hemijsko tretiranje se obavlja u osetljivim fazama razvoja biljaka domaćina. Broj tretiranja zavisi od vremenskih uslova.

Ukolko je proleće prohladno i vlažno prvi tretman uraditi na početku cvetanja (10% otvorenih cvetova), drugi u fazi punog cvetanja, a po potrebi i u fazi precvetavanja.

Pošto gljiva brzo razvija rezistentnost potebno je tokom vegetacije vršiti rotaciju aktivnih materija prilikom zaštite voća od ovog patogena.

U cilju suzbijnja Monili laxa koriste se preparati na bazi ciprodinila, prohloraza, boskalida + piraklostrobina, tebukonazola, tiofanat-metila, iprodiona, iprodiona + tiofanat-metila.

 

Dipl.ing Senka Mišković