Bolesti leske

DodatakVeličina
Image icon pepelnica_leski.jpg62.12 KB
Image icon Monilia fructigenae.jpg57.78 KB

Bolesti leske

U zadnjih nekoliko godina površine pod leskom se značajno povećavaju na teritoriji Vojvodine to je rezultat sigurne i stabilne cene otkupa proizvoda i relativno jednostavnog procesa proizvodnje. Zaštita leske nije ni blizu toliko zahtevan posao, kao zaštita jabuke, ali i kod ove voćne vrste ima nekih momenata koje su bitni kada je zaštita bilja u pitanju. Sa povećanjem površine se povećavaju i mogućnosti pojave pojedinih bolesti i štetočina.  

Monilia fructigenae – izaziva trulež plodova, neophodna su tri tretmana kada je ovaj uzročnik bolesti u pitanju, i to u cvetanju, precvetavanju i početkom listanja.. Za ovu namenu najviše odgovaraju sredstva: Bakarni kreč, Funomil, Signum, Captan, Swich.

 

Pepelnica leske – Phyllactinia corylea – Simptomi se javljaju tokom letnjih meseci- jul, avgust.Simptomi se javljaju na naličju lista u obliku brašnaste, pepeljaste navlake . Ova bolest može da izazove i defoliaciju. Parazit prezimljava na opalom lišću. Hemijski tretman se obavlja nakon uočavanja prvih simptoma sa jednim od preparata: Cosan, Kvašljivi sumpor.

Na leski se mogu javiti i druga gljivična oboljenja kao što su: rak rane – uzročnik Nectria galligena i bela trulež korena – uzročnik Rosallinia necatrix. Ukoliko dodje do pojave ovih bolesti, preporuka je da se zaražene grane orežu i spale, kao i da se leska tretira bakarnim preparatima kada lišće počne da opada.