PSS Ruma - Rezidba jabuke

DodatakVeličina
PDF icon spisak laza.PDF709.99 KB
PDF icon REZIDBA JABUKE.pdf239.39 KB

U sredu, 27.12.2017. u oglednom zasadu PSS Ruma u Pavlovcima, održana je radionica "Rezidba jabuke"

Cilj radionice je primena principa duge rezidbe jabuke u rodu.

Kako prepoznati greške u rezidbi?

Program rezidbe trebalo bi isplanirati  pre rezidbe na osnovu analize rodnosti pupoljaka. Iskustva iz prethodne sezone treba da ukažu na promene koje je neophodno napraviti u programu rezidbe.

Nezadovoljavajući rezultati suzbijanja štetočina ili bolesti mogu da ukažu na to da su stabla previsoka ili da su krošnje previše guste, pa ih pesticidi ne mogu pokriti na odgovarajući način.

Jedan od uzroka loše boje ploda može biti od preterano zasenjivanje ili bujnost. Nedovoljna bujnost može biti uzrok premale veličine plodova, dok preveliki plodovi mogu imati veze sa preteranom bujnošću, koja često predstavlja reakciju na prejaku rezidbu.

Previsoka i stabla sa previše gustom krošnjom mogu otežati berbu. Neujednačenost reakcija na regulatore rasta, kao što su preparati koji se koriste za proređivanje plodova,  mogu ukazati na postojanje neprihvatljivih razlika u jačini bujnosti na gornjim i donjim delovima stabla.

Sve su ovo pokazatelji neodgovarajućeg načina rezidbe. 

Koji su pokazatelji dobre rezidbe?

Dobra usklađenost između rasta i rodnosti, odgovarajuća rezidba ima sledeće pokazatelje:centralna vodilica je dobro razvijena, skeletne grane su na odgovarajućem rastojanju i rodne su sve do debla, a gornji venac grana je manji od donjeg, pa je zasenjivanje svedeno na najmanju meru.

Ovakvo drvo karakteriše optimalna izloženost svetlosti i povoljan odnos izmedu strukturnog i rodnog drveta.

PSS Ruma

Lazar Klještanović