PSS Zrenjanin- Pravovremena berba i skladištenje voća

ПРАВОВРЕМЕНА  БЕРБА  ЈАБУКЕ  КЉУЧНА  ЗА  ЊЕНО УСПЕШНО СКЛАДИШТЕЊЕ

 

Јабука спада у групу извозно орјентисаних воћних врста, и у посебним складишним капацитетима, у свежем стању  може се чувати и до 12 месеци  што је знатно дуже у односу на време складиштења  осталог воћа.

На дужину чувања утиче низ фактора, a посебно треба истаћи: сорту, квалитет плода, услове гајења, примењене агротехничке и помотехничке мере у току процеса производње и друго. Међутим, зрелост плодова у моменту бербе  је одлучујућа за погодност чувања и за одржавање квалитета  и након ускладиштења.

Прерана берба често има за последицу плодове који су недовољно развијени са незадовољавајућом крупноћом и обојеношћу, нетипичним укусом и већом осетљивошћу на поједине непаразитарне болести  као што су посмеђивање покожице и појаву горких пега.

Супротно томе, прекасна берба доводи до брзог опадања нивоа киселина и чврстоће мезокарпа плода,  појаве стаклавости код појединих сорти, развоја гљивичних обољења и презревања плодова у току чувања.

Оптималан моменат бербе, јесте тренутак када је плод завршио са накупљањем резервних хранљивих материја и започео производњу етилена.

Из наведених разлога, за већину сорти јабука препоручује се пробирна берба у 2-3 наврата, при чему се у сваком наврату беру само плодови повољне зрелости превасходно прве класе.

За одређивање момента бербе у пракси се користите различите теренске и лабораторијске  методе као што су: метода јодно-скробног теста, одређивање чврстине мезокарпа, утврђивање количине растворљиве суве материје плода, мерење укупних киселина плода итд.

Веома је важно да период од момента бербе до ускладиштења буде што краћи. Препорука је да се расхлађивање обраних плодова изврши истог дана, односно у року од неколико сати након бербе.

Плодови већине сорти јабука чувају се на температурама од ( 0 ) до ( 3 ) степена Целзијуса.

Савремено чување плодова подразумева употребу врхунских технологија.

У условима хладњача са нормалном атмосфером ( НА ), летње сорте јабука  чувају се краће ( свега 2-3 месеца ), док се поједине зимске сорте  успешно могу чувати и до 7 месеци. У хладњачама са контролисаном атмосфером ( УЛО ), ниска температура заједно са ниским садржајем кисеоника (  0,8-2% ) и повећаним садржајем угљен – диоксида (  1-3% ), успорава дисање плодова, чиме је појава различитих физиолошких обољења сведена на минимум.

Организовањем бербе, транспорта и складиштења плодова на овакав начин, уз увођење сертификата о безбедности производње ( Global Gap и HCCP стандарда ),   интензивну производњу воћа чини  максимално профитабилном а нова тржишта постају знатно доступнија.

 

Маја Мартинов, мастер воћарства