ARONIJA

Aronija ili sibirska borovnica vodi poreklo iz istočnog dela Severne Amerike. Latinski naziv ove biljke je Aronia Melanocarpa L. Plod, list i kora imaju lekovito dejstvo. Plod crne aronije je prava vitaminska bomba. Koristi se kao hrana i kao lek. Koristi se i u farmaceutskoj industriji.

Karakteristično za ovu grmoliku, bobičastu biljnu vrstu je da može da izdrži zimske temperature do minus 47°C a otporna je i na kasne prolećne mrazeve. Aronija nije zahtevna biljka, može da raste na svakom zemljištu, sem na previše kamenitom, močvarnom, glinovitom, peskovitom ili plitkom. Tokom gajenja može se formirati kao stablo voćke, kao ukrasni grm ili kao živa ograda. Ako se posadi u plodnu zemlju na razdaljinu od dva metra, grm naraste od 1,5 do 2,5 metra visine. Može da se sadi i u malim baštama, a visinu grma tada kontrološemo orezivanjem. Orezujemo grane koje se izrode ili izdanke koji su predugački. Aronija ne zahteva posebnu negu, treba je samo opleviti i omogućiti joj dosta vlage zalivanjem tokom sušnih meseci u godini. Još jedna od prednosti ove biljne vrste je da ne zahteva tretman pesticidima jer je otporna na  prouzrokovače bolesti i štetočine.

Plodovi aronije su bobice veličine graška, sjajno crne boje, oporog ukusa i beru se septembra meseca. Berba može da se produži još dva meseca, tako da se mogu konzumirati plodovi u svežem stanju. Plod se može sušiti i kao takav koristiti za čaj ili dodatak hrani. Od svežeg ploda se mogu praviti sok, vino, rakija, liker, sirće, marmelada i kompot.

Plod je bogat antocijanom, sadrži vitamine A, B, C, E, P i minerale kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, jod, magnezijum, mangan i molibden. Prema nekim istraživanjima količina antioksidansa u plodu aronije je značajno veća od ploda borovnice, brusnice i kupine.

Pored lekovite osobine aronija je i ukrasna biljka jer ima dekorativan izgled. Tokom maja meseca grm je posut prelepim belim cvetovima a tokom jesenjih meseci žarko crvena boja lista i sjajno crni plodovi ukras su svake bašte.

Fotografija je preuzeta sa sajta:http://beograd.olx.rs/pictures/aronija-melanocarpa-iid-319147952

 

 

                                                                     саветодавац Живанка Шпирић, дипл. инг.