Stočni grašak

Stočni jari grašak je kultura koja se, pored jarog ječma, seje čim vreme u rano proleće to dozvoli. Konkretna pitanja u vezi graška su: 1. Da li grašak treba neposredno pre setve tretirati sa azotofiksinom kao soju, ili ne? 2. Prošle godine sam grašak povaljao neposredno nakon setve, da bi zemlja bila što ravnija zbog lakše žetve. Da li se sa valjanjem više dobija, u smislu navedenog ravnanja zemljišta, ili se više gubi zbog sabijanja zemlje?

Forum: 

Odgovori: 1. Mozete koristiti jedan od preparata za tretiranje semena koji je namenjen grasku, postoji u Institutu u NS. Ja ih u proizvodnji stocnog graska nisam koristio ali se preporucuje.
2. Povaljati iza setve da bi se dobila ravna povrsina je operacija koja se ne primenjuje. Ravna povrsina se dobija kada se zna kako se zatvara razor na parceli ukoliko ste orali, kada je plug pravilno podesen i zetveni ostaci nisu duzine minimum "francuskog hleba" i kada se predje u jesen drljacom i zatvore brazde, kao prvi prohod do proleca. Drugi prohod je neposredno pred setvu, ako dozvole uslovi, ako ne onda samo setva. Zemlju vise sabijate ukoliko niste zatvorili brazde u jesen jer je trag tockova traktora predubok. Kod IMT 539, 542 on je oko 5-6 cm to je OK, ali kod "Rusa" (sa tegovima) kod Ursusa i nekih vecih traktora dubina traga tocka ide od 8-16 cm (N.Skrbic i saradnici, izmereno pocetkom ovog veka, Institut TAMIS, PA). Tzv zatvaranje brazda i pretsetvena priprema sluze kako bi se prinudnim putem zemljiste sleglo, sabilo, na potrebnu gustinu za dobro ukorenjavanje i nicanje useva. Naravno masine pripremaju gornji rasteresiti sloj, do dubine setve i sabijeniji sloj - posteljicu radi ukorenjavanja. Ova nadasve korisna predavanja poseduje kolega Nikola Skrbic koji ih koristi u predavanjima poljoprivrednicima. Kontakt koji preporucujem - Nikola Skrbic, savetodavac saradnik za poljoprivrednu mehanizaciju 064/8814409, Institut Tamis, PA.
Bogdan Garalejic, PSS APV OJ Institut TAMIS, PA.

Objavio bogdang

Zahvaljujem na odgovoru.

Objavio milijasevicb

Kako mogu doci do tehnologije gajenja ozimog stocnog graska i grahorice za proizvodnju krmiva, sena? Konkretno, interesuje me vreme setve, utrosak semena, odnos grasak/potporna zitarica, potrebne kolicine startnog djubriva (specificnosti u odnosti na preporuku za druge kulture, cega zahteva vise), vreme skidanja-kosenja, prosecni prinosi.

Objavio ivanm