Nabavka NPK djubriva

Molio bih sve korisnike ovog vise nego korisnog, pre bih rekao preko potrebnoj sajta, da mi daju vrlo bitnu informaciju. Naime, po obavljenoj analizi zemljista i konsulstalcija sa Institutima za prihranu lucerke mi je preporuceno koriscenja NPK 8:16:24 ili 10:30:20, bilo sta sem cuvene 15:15:15. Medjutim na podrucju od Pozarevca, preko smedereva, Panceva i Kovina, NIKO ne nudi nista sem bas te 3 x 15 samo je razlika izmedju proizvodjaca.
Kako je situacija kod drugih korisnika sajta.?Imali li tih djubriva, gde i po kojoj ceni?

Unapred zahvalan

Forum: 

Prisustvo ovih djubriva je "siromasno" .
Moja preporuka je NPK 5:18:12 100 kg/kj, djubrivo Eurofertil; TimacAgro!
Ako mislite da treba i njih da cujete OK, kontaktirajte Babka Jan 064 6420692.
Bogdan Garalejic, PDS Institut TAMIS, Pancevo.

Objavio bogdang

Hvala Bogdane na savetu, ali ja sam vec bio stupio u kontakt sa sluzbenicima eurofetlila pre jedno mesec-dva. Problem sa ovom firmom je sto nije toliko dugo prisutna kod nas da bih verovato iskustveno u kvalitet njihovih proizvoda, pa cak ni strucne sluzbe iz Kovina nisu do ove godine imale iskustva u primeni ovih djubriva (UEROFERIL, YARA, KEMIRA), a sa druge strane imaju cenu koja je 70-100% veca u odnosu na neka druga djubriva. To je ekonosmki zaista vise nego neopravdano, zar ne???

Objavio ivanm

Vidite Ivane, ja sam od 2001, kraj, ili januar 2002 bio registrovan korisnik PK planera za djubrenje kompanije Norsk Hydro, danas YARA ali na zalost nisu mogli da nam pomognu kod koriscenja ovog programa jer mi nemamo podatke za celu drzavu sto se tice tipova zemljista i snabdevenosti PiK. Tako da sam ja proucavao ovaj tada super program. Takodje sam bio upoznat sa njihovim djubrivima i sta sadrze i kako deluju. Nisam mogao da ih probam do prosle godine. Ali sada je druga situacija nema ogleda kao nekada po stanicama, ne prati se precizno a i ne treba sumnjati u ono sto dobijate od firme broj 1 u svetu sto se tice djubriva - YARA. Probajte sami nemojte biti nepoverljivi. Uzmite , ponovo kazem, ali sada po ha za probu 100 kg NPK 5:18:12 u pitanju je kvalitet i potpuno druga djubriva u odnosu na ono sto ste dobijali ranije. To sto je skuplje pa i normalno je u pitanju je tehnologija proizvodnje i dostupnost hraniva u toku vegetacije iz same granule.
Probajte! Ako necete sta da radim sem da Vam kazem da ostajete na nivou od pre 20 godina, minimum. Potrebno je da idete NAPRED, malo po malo jer cene diktiraju mangupi a protiv njih jedino novom tehnologijom koju oni ne poznaju! Mada su brzi ali retko imaju coveka koji im je u stanju da Vam pojasni sta to oni imaju za prodaju.
Pozdrav, Bogdan Garalejic, PSS APV OJ Institut TAMIS, PA.

Objavio bogdang