Nedostatak fosfora ili ?

Nakon dugogodisnje sjetve kukuruza bez primjetnih problema, ove godine nazalost imam veliki problem sa slabim rastom kukuruza uz vidljive modre (ljubicasta boja) linije po obodu listova kukuruza. Na internetu sam procitao da su ti simptomi izrazeni kod nedostatka fosfora. Prilikom osnovne obrade zemljišta unio sam 400 kg/ha NPK 8:26:26, u predsjetvenoj obradi isao sam sa 200 kg/ha Uree i 200 kg/ha NPK 15:15:15. Od hibrida izabrao sam NS 434 i 640, a zastitu protiv korova uradio sam sa Lumax-om u kolicini od 3,5l/ha u fazi dva lista uz dodatak 20 kg/ha Uree.Na internetu sam trakoder pronasao i podatak da visak azota blokira usvajanje fosfora pa me interesuje da li je greska kod pretjerane upotrebe kolicine uree folijarno i da li upotreba kristalona sa naglasenim sadrzajem fosfora moze poboljsati stanje usjeva?

Forum: 

Poštovani gospodine Ceriću, uzeh si slobodu da iznesem svoje mišljenje o nedostatku fosfora u Vašem slučaju, iako neću izneti zaključak. Naime, Vi iznosite bojazan od blokade fosfora zbog suviška azota! Iz primenjenih količina mineralnih đubriva, koje Vi iznosite za svoju njivu (ili njive) vidljivo je da ne postoji višak azota. Na njivama srednje opskrbljenosti humusom (3-4 %) trebalo bi za neki "pravi" i siguran prinos zrna kukuruza uneti barem 150 kg/ha azota.Vi ste uneli upravo toliko (152 kg/ha). Ukoliko je Vaša njiva manjeg sadržaja humusa, a mislim da jeste, trebalo bi i više azota. Obzirom da ste fosfora uneli 132 kg/ha, to omer azota i fosfora nikako nije narušen. Dovoljno je da je on na humusom srednje bogatim zemljištima 2:1. Na količinu fosfora, koju ste Vi uneli u zemljište za proizvodnju kukuruza, moglo je slobodno biti primenjeno više azota! Dakle, po meni, ne radi se o blokadi fosfora izazvanoj velikom količinom azota. Nedostatak ili blokada fosfora manifestuje se CRVENILOM lista i to ne samo po obodu, nego ponekad čak i cele biljke. Međutim Vi govorite o modroj, odnosno ljubičastoj nijansi. To mi više izgleda kao plavilo ili plavetnilo listova kukuruza! Čega je to simptom, ja ne mogu reći. Inače crvenilom biljke, pa i kukuruz, reaguju i na druge nepogode, koje im se pojave tokom vegetacije. To se zove antocijanizacija. Može se pojaviti na pr. zbog blokade fosfora na zemljištima tipa pseudoglej u kojima postoji suvišek gvožđa ili aluminijuma (Fe, Al) ili zbog prezasićenosti zemljišta vodom zbog obimnih padavina pri čemu dolazi do tzv. redukcije fosfora u biljci teže pristupačne oblike. No, mislim da ni to nije Vaš slučaj, jer ste primenili povećanu količinu fosfora. To je što se tiče fosfora! Međutim do crvenila (antocijanizacije) može doći i zbog REZIDUALNOG DEJSTVA HERBICIDA PRIMENJENIH ZA PREDUSEV, čak i zbog oštećenja od crva, itd. Što se tiče primene otopine UREE sa herbicidom, treba biti oprezan jer ne postoji kompatibilnost između svakog herbicida i otopine azotnih đubriva ili nekih drugih tečnih đubriva. Ovde ne mogu više reći jer nepoznam kompatibilnost (podnošljivost) Lumax-a i otopine UREE. Smatram da je u fazi dva lista kukuruza, kada ste primenjivali napomenutu smešu, svega 2 - 3 % te smeše palo na list. Sama UREA takođe, u toj količini i fazi porasta kukuruza, ne bi trebala činiti štetu porastu kukuruza! Miroslav Borojević dipl. ing. polj. "Agrozavod" Vrbas

Objavio miroslavb

Postovani gospodine Miroslave, zahvaljujem Vam se na brzom ali nazalost jos i ne rijesenom problemu.Zadnji put kada sam bio na parcelama (07.07.) vidio sam da se stanje kukuruza jos i dodatno pogorsava, tako da su se sada poceli i vrhovi listova susuti. Da budem iskren na fosfor sam sumnjao i iz razloga sto biljke kukuruza miruju, porast je neprimjetan.Ono sto mi je isto cudno, je svakako neravnomjeran porast biljaka, jer se u polju mogu naci i biljke od 8 listova mada je pretežno do 4 lista.Znam da nijedna sjemenarska kuca nece priznati da nisu imali dovoljno sjemena te da se zbog toga nije radilo sve i svasta. Zbog ne mogucnosti da gledam usjev kukuruza onakav kakav je odlucio sam se za posljedni korak tako da sam uradio (08.07.) folijarnu prihranu kukuruza sa 6 kg/ha kristalona 13:40:13 + mikroelementi tako da mi sada ostaje samo da cekam. Ponavljam nikada mi se to prije nije dogodilo, a zaboravio sam i da napomenem da je tokom osnovne obrade zemljista unijeto 40 t/ha zgorjelog stajnjaka. Predusjev je bila psenica i nije koristen herbicid.

Objavio ceric

Zaboravio sam da napisem da ono sto me jos zbunjuje u cijeloj ovoj prici oko kukuruza je i kunfuznost agronoma, jer kao sto sam i rekao na internetu na stranici http://croatia.pioneer.com/Default.aspx?tabid=129 pise da se nedostatak fosfora manifestuje pojavom ljubicaste boje na listu.

Objavio ceric

Nego, poštovani gospodine Ceriću, da nije slučajno CRV (žičar) grickao korenje, te narušio mogućnost usvajanja hraniva kojeg, kao što iznosite, ima u izobilju. Hoće on posle strnina! Bilo bi interesantno čuti dali ste uzorkovali i analizirali zemljište pre setve na brojnost žičara, kao i dali ste i bez utvrđivanja brojnosti žičara primenili insekticid pre ili u toku setve? Dakle, ako se pojavila antocijanizacija (antocijan je boja kojom biljka manifestuje da nešto nije u redu, nekom više crvena, nekom ljubičasta, ali nikako plava.Doduše ja nisam neki poznavalac cveća, ali je po meni ljubičica plava! Dozvoljavam i da nisam u pravu!), a svakako uz napomenu da je i stajnjak primenjen uz napred navedenu količinu mineralnih đubiva, nije u pitanju nedostatak ili blokada nekog hranivog elementa. Ako uz to nije ni rezidualno dejstvo herbicida, a očito da nije, onda ostaje da se izjasnite po pitanju žičara. Bilo bi dobro da izvedete, ako već sami niste to radili, agronoma zaštitara iz najbliže polj. stručne ili savetodavne službe ili nekog iz najbližeg imanja, zadruge, da barem ustanovite u kakvom je stanju korenje, odnosno dali je štete izazvao žičar i dali se, ako je to u pitanju, može još nešto učiniti. Naime, ako koren ne funkcioniše na dobar način ishrana kristalonom preko lista će za jedan period vremena premostiti problem i inicirati bolje funcionisanje eventualno oštećenog korena. No, dobro bi bilo da ste to pojačali sa azotom, odnosno ureom. Doduše i kristalon će pomoći, ali je azot "motor" biljke. Svako je pitanje: ima li barem dovoljno biljaka po jedinici površine? Izbrojte biljke na 14,3 metra i pomnožite sa 1000, te ćete dobiti broj biljaka po jedinici površine. Ako on zadovoljava još se nešto može očekivati, a ako ne zadovoljava ostaje Vam nauk i uteha da ni obimno hranivo neće biti utrošeno. Šta se tu još može učiniti, teško je reći jer izgleda da niste obratili pažnju na zemljišne štetočine. Seme kukuruza sigurno nije izazvalo ovaj Vaš problem, jer ne pakuje se bilo šta, a nije u pitanju jedan hibrid, nego dva i to različitih semenskih kuća, što dakle eventualnu problematičnost semena isključuje! Poštovani gospodine Ceriću, mogu reći da saosećam sa Vama zbog velikih ulaganja u proizvodnju i svakako smanjenja prinosa! miroslavb

Objavio miroslavb

Gospodine Miroslave zahvaljujem Vam se na savjetu,danas (11.07) sam bio na parceli i kopao sam po njivi i ustanovio da imam gradaciju ( mislim da je to stručni izraz u agronomiji za masovnu pojavu)grčica u zemljištu.Folijarno đubrenje je imalo efekta, ljubičasta boje se je u 70% slučajeva povukla sa usjeva, ali sam isto tako uvjeren da je to samo trenutni efekat jer je korijen kukuruza prilično oštećen tako da čisto sumnjam da će se izvući.Namjeravao sam ukoliko bi bilo kise odraditi prihranu sa Kan-om kako bih barem izvukao dio uloženog u proizvodnju.Srdačno Vam se zahvaljujem.

Objavio ceric