Voćarstvo i vinogradarstvo

PSS Subotica: Berba kruške

Avg
26

Na teritoriji delovanja PSS Subotica tokom prošle nedelje proizvođači kruške su započeli berbu. Od ukupno 126 hektara pod zasadima kruške u prvih nekoliko dana berbe, kruška je obrana na približno 15 hektara. Trenutno se prinosi kreću od 15 t/ha do 20 t/ha.

Nikola Ostrogonac dipl.ing

Savetodavac PSS Subotica

Objavio nikolao pročitaj više

PSS Sombor - Čuvanje svežeg voća i povrća

Avg
26

Kraj leta i početak jeseni je u i ove gdine u znaku berbi povrća i voća. Poljoprivredni proizvođači su u ovoj godini uz navodnjavanje uspeli da proizvedu vrlo kvalitetne plodove, sa visokim sadržajem suve materije i šećera. Osnovni zadatak čuvanja je da očuva kvalitet povrća i voća u što dužem vremenskom periodu. Na ovaj način se produžava vreme primene svežih produkata u ishrani, ali se i na tržištu ostvaruje bolja cena i veći profit, i ublažava se sezonski karakter proizvodnje ii prodaje.

Objavio zoranb pročitaj više

Savetodavci PSS Sombor u Staparu

Avg
26

PSS Sombor u saradnji s Mesnom zajednicom Stapar u okviru obeležavanja XIX Velikogospojinskih svečanosti organizovao je 'Veče za poljoprivrednike". U okviru manifestacije u holu osnovne škole Branko Radičević s početkom u 19 časova organizovana je izložba starih sorti povrća i predavanje. Posetioci su imali priliku da vide deo bogate kolekcije paprike, maka, pasulja, boranije i kukuruza šećerca.

Objavio branislavo pročitaj više

PSS Kikinda: Berba grožđa

Avg
21

Berba grožđa

To je prvi čin vinifikacije, a poslednji cilj vinogradarstva. Pravilnim određivanjem momenta berbe i načinom sprovođenja utiče se na kvalitet vina. Grožđe se bere u tehnološkoj zrelosti – to je onaj stepen zrelosti neophodan za spravljanje određenog tipa vina. Postoji još fiziološka zrelost – nastupa odmah posle šarka i puna zrelost nastupa posle prestanka transporta hranjljivih materija iz lista u bobicu. Kod proizvodnje "običnih" vina tehnološka i puna zrelost se poklapaju.

Objavio jelenak pročitaj više

PSS Kikinda: Nezera viridula

Avg
21

Stenica Nezera viridula  je vrsta insekta koji je do skoro bio zastupljen u tropskim i suptropskim predelima ali se sa  otopljavanjem proširio u hladnija, kontinentalna područja. S obzirom da se proširio izvan svog prirodnog areala registrovan je i na području naše zemlje. Predstavnik je reda Hemiptera (polukrilci, stenice), familije Pentatomidae (smrdljive bube). Naziv smrdljive bube ovaj insekt je dobio jer poseduje žlezde koje luče tečnost karakterističnog neprijatnog mirisa.

Objavio zivankas pročitaj više

Počela berba jabuke

Avg
21

Na teritoriji opština Irig, Inđija i Ruma početkom ove nedelje je počela berba jesenjih sorata jabuke. Ovonedeljne padavine su usporile berbu, ali ne bi trebalo značajnije da utiču na kvalitet i prinos ove kategorije jabuka. Na terenu opština koje svojim radom pokriva PSS Ruma od jesenjih sorata najzastupljenija je sorta Gala. Ove godine se očekuje dobar prinos ove sorte, mada je na nekim plantažama plod sitniji od optimalnih gabarita za ovu sortu. Posle Gale trebala bi da počne berba sorte  Red Čif, a potom i ostalih sorata jabuke.

Objavio lazark pročitaj više

PSS Kikinda: Skrobno jodni test

Avg
10

PSS Kikinda u svom oglednom voćnjaku na 1ha ima zasad jabuka, gde su zastupljene sledeće sorte:

Objavio jelenak pročitaj više
Objavio zorica pročitaj više
Objavio zorica pročitaj više
Objavio zorica pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Voćarstvo i vinogradarstvo