Voćarstvo i vinogradarstvo

Kako se sadnice štite od divljači?

Nov
26

Tokom godine na terenu zečevi su pravili štetu na ratarskim i povrtarskim usevima u značajnom obimu. Divlje životinje od jeseni, pa sve do proleća mogu napraviti značajne štete, kako u mladim tako i u starim zasadima voćaka. Zečevi prave štetu hraneći se korom voćki (tako što gule koru sa debla i grana i oštećuju cvetne pupoljke), dok se srne hrane jednogodišnjim letorastima koje mogu oštetiti do osnove.  Štetu čine i srndaći koji češući rogove gule koru sa voćki, a često i lome sadnice.

Objavio goricak pročitaj više
Objavio zorica pročitaj više
Objavio goricak pročitaj više
Objavio zorica pročitaj više
Objavio zorica pročitaj više
Objavio zorica pročitaj više

Izbor voćne vrste, podloge i sorte pre podizanja višegodišnjih zasada

Okt
31

Izbor voćne vrste, podloge i sorte pre podizanja višegodišnjih zasada

Posle identifikacije reona i izbora parcele za novi višegodišnji  zasad potrebno je pravilno izabrati voćnu vrstu, podlogu i sortu koje bi mogle da se gaje na izabranoj parceli. Na ovaj izbor najveći uticaj imaju pedoklimatke osobine parcele, a posebno njene hemijske osobine.  Opširnije

Objavio lazark pročitaj više

PSS Kikinda: Jesenji tretman u voćnim zasadima

Okt
30

U voćnim zasadima obavezno uraditi tretman odmah nakon berbe odnosno kada opadne više od dve trećine lista. Ovak tretman je veoma značajan jer smanjuje infektivni potencijal patogena koji prezimlјavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupolјcima i rak ranama.Tretman se obavezno izvodi svake godine, najbolјe u novembru mesecu  i time se olakšava suzbijanje prouzrokovača bolesti tokom naredne vegetacije. Stablo, grane, pa i najmanje grančice treba da budu dobro „okupane“, sa njih praktično treba „da kapa“.

Objavio zivankas pročitaj više

"Krečenje voćnjaka"

Okt
30

Krečenje stabla predstavlja meru zaštite od pucanja kore debla voćaka. Naročito su osetljive na pucanje kore kajsija trešnja, šljiva, breskva. Pravo vreme za izvođenje ove zaštitne operacije je upravo sada – tokom jeseni.

Objavio nikolao pročitaj više

Zelena prognoza: "Proizvodnja rakije od grožđa - Lozovača" - emisija od 24.10.2014.

Okt
27

Zelena prognoza: "Proizvodnja rakije od gorožđa - Lozovača" - Video RTV Vojvodina

Objavio zorica pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Voćarstvo i vinogradarstvo