Voćarstvo i vinogradarstvo

PSS Zrenjanin-Održana radionica u Lukićevu

Apr
28

U četvrtak 28.04.2016.g., u Lukićevu u terminu od 10-14 časova savetodavac Maja Martinov održala je radionicu iz oblasti voćarstva. Proizvođačima je ukazano na neophodne mere nege višegodišnjeg zasada ( obrada zemljišta, ishrana biljaka, proređivanje plodova ), uz uzimanje uzoraka biljnog materijala u cilju laboratorijskog pregleda i utvrđivanja mogućeg  prisustva određenih patogena na osnovu primećenih simptoma. 

Objavio majam pročitaj više

PSS Sombor- Poseta Atašea za poljoprivredu Kraljevine Holandije

Apr
25

Dana 19.04.2016. PSS „ Sombor“ posetio je Ataše za poljoprivredu Kraljevine Holandije Maarten Wegen i savetnik za poljoprivredu Ambasade Kraljevine Holandije Mila Mirković . Domaćini g-din Maarten Wegen i g-đi Mili Mirković bio je direktor PSS „Sombor“-a Vladimir Sabadoš sa svojim saradnicima. Uvaženi gosti svoju posetu započeli su u oglednom zasadu  PSS „ Sombor“-a na lokalitetu Karavukovo. Tom prilikom su upoznati sa sortimentom i tehnologijom proizvodnje trešnje i leske.

Objavio smiljkam pročitaj više

PSS Sombor- Preporuke i radovi u voćnjaku PSS " Sombor"-a u narednom periodu

Apr
15

Ogledni zasad trešnje PSS”Sombor” posetio je prof dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad , Departman za voćarstvo i vinogradarstvo  .

Pri obilasku oglednog zasada trešnje  PSS”Sombor” (sorte Ferrovia, Kordia i Regina) na lokalitetu Karavukovo , utvrdili smo da se trešnja nalazi u fenofazi punog cvetanja, najmanje 50 % cvetova otvoreno, prve latice opadaju (po BBCH 65).

Objavio smiljkam pročitaj više

IX Семинар Пољопривредне саветодавне службе АП Војводине

Apr
14

IX Семинар Пољопривредне саветодавне службе АП Војводине

 

18 – 21. априла 2016.

Суботица, хотел Патрија

 

 

Objavio zorica pročitaj više

PSS Subotica : Održana radionica u Bačkim Vinogradima

Apr
13

U ponedeljak 11.04.2016.godine održana je radionica za poljoprivredne proizvođače koji se bave voćarsko vinogradarkom proizvodnjom. Radionica je održana u prostorijama "ZZ Prima" u Bačkim Vinogradima u prepodnevnim satima u trajanju od 9 do 10 i 30h sa pet poljoprivrednih proizvođača.

Objavio anicam pročitaj više
Objavio zorica pročitaj više

PSS Kikinda: Tretman u zasadu jabuke

Apr
08

Vizuelnim pregledom zasada jabuke na punktu Kikinda, 07. aprila, zasad se nalazi u fenofazi BBCH 57 (fenofaza crvenih pupoljaka, cvetne krunice izdužene, cvetna loža lagano otvorena, a čašični listići jedva vidljivi).

Prema podacima PIS Kikinda procenat dozrelosti pseudotecija iznosi 84,61 %, dok je ispražnjenost 21,15 %.

Objavio zivankas pročitaj više

PSS Kikinda: Rutava buba

Apr
08

U pojedinim voćnim zasadima u kojima su voćke u fazi cvetanja primećena je rutava buba Epicometris (Tropinota) hirta koja se hrani cvetnim polenom i nanosi znatne štete  cvetnim pupoljcima i cvetovima. Ova vrsta insekta je aktivna po sunčanom danu, sa umerenim temperaturama i bez jakog vetra, od 10 do 16 časova.

Mere borbe protiv ovog insekta su ograničene.

Objavio zivankas pročitaj više

PSS Sombor-Mere poboljšanja oprašivanja trešnje

Apr
07

Multi-hive je specijalno dizajnirana košnica bumbara koja se koristi za oprašivanje voća na otvorenom polju. Multi-hive se sastoji od 3 košnice bumbara (oko 250-300 bumbara radilica), koje su smeštene u jednoj velikoj kutiji. Oprašivanje traje od 4 do 6 nedelja a kutija u kojoj su smeštene napravljene su od debelog i čvrstog stiropora, koji pruža odličnu zaštitu od nepovoljnih i promenljivih vremenskih uslova.

Objavio smiljkam pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Voćarstvo i vinogradarstvo