Voćarstvo i vinogradarstvo

PSS Sombor-siva trulež grožđa

Avg
26

Na grozdovima vinove loze, gde je u fazi šarka došlo do omekšavanja bobica, stvorili su se direktni uslovi za prodiranje Sive truleži grožđa Botrytis cinerea u bobice.Simptomi bolesti javljaju se u vidu pega, koje se šire i zahvataju celu površinu ploda. Siva trulež se širi, sa bobice na bobicu i brže propadaju zbijeni grozdovi. Zbog čestih kiša i pucanja bobica, suzbijanje je otežano.

Objavio jelenap pročitaj više

PSS Sombor - Edukacioni centar za poljoprivrednike Sombor počinje sa radom

Avg
13

Savremeno projektovan i opremljen Edukacioni centar za poljoprivrednike u Somboru, Staparski put 37, počinje sa radom u ponedeljak 18.08.2014. godine. Projekat je plod saradnje USAID Projekat održivog lokalnog razvoja, Međupštinsko partnerstvo Sombora, Subotice i Kanjiže. Grad Sombor, Poljoprivredna stručna služba Sombor i USAID Projekat održivog lokalnog razvoja potpisali su sporazume o uspostavljanju Regionalnog edukativnog centra za poljoprivredne proizvođače u Somboru.

Objavio branislavo pročitaj više

PSS Kikinda Određivanje vremena berbe sorte jabuke Gala

Jul
31

U oglednom zasadu PSS Kikinda na sorti Gala Schinga je urađen skrobno-jodni test radi određivanja tehnološke zrelosti i vremena berbe. Kao što se na priloženoj fotografiji i vidi plodovi su još zeleni i ne preporučuje se berba. Za sedam dana treba ponoviti test radi utvrđivanja adekvatnog momenta berbe. U voćnjaku PSS Kikinda je zasađeno 740 komada ove sorte.

Objavio jelenak pročitaj više

PSS Institut ''Tamiš'': Otvoreni dan voćnjaka 2014.

Jul
11

Za Vojvodinu se kaže da predstavlja žitnicu Srbije, ali sve više ljudi se odlučuje da započne voćarsku proizvodnju. U vezi sa tim, Institut Tamiš je u petak, dana 04.07.2014. u voćnjaku Instituta, organizovao radionicu pod nazivom Otvoreni dan voćnjaka. Manifestaciji su prisustvovali brojni voćari iz okoline.

Na radionici su održana tri predavanja:

1) predavanje o savremenoj proizvodnji jabuke i breskve je vodila dipl. inž. Slavica Gojković

Objavio stojan_jevremovic pročitaj više

PSS Sombor - Poseta Italiji

Jun
09

Klub 100P+ u saradnji sa sponzorima, turističkom organizacijom Caravan iz Zrenjanina, RTI d.o.o iz Novog Sada, Pro Credit Bank, DDOR Novi Sad, ITA – Beograd organizovao je stručno-turističku ekskurziju u Italiju. Tokom trajanja ekskurzije od 28. maja do 3. juna 2014. godine učesnici su obišli kompanije koje proizvode mehanizaciju i opremu za poljoprivrednu proizvodnju: SFOGGIA, ZANON,  AGREX i Unigreen.

Objavio branislavo pročitaj više

PSS Kikinda otvorila vrata voćnjaka

Maj
12

PSS Kikinda je u subotu 10.05.2014. otvorila vrata svoga oglednog voćnjaka za gradjanstvo. Pozvali smo sve zainteresovane voćare i one koji žele da započnu da se bave ovom proizvodnjom da nas posete i upoznaju se sa savremenim tehnologijama. Radionicu je vodila dipl.inž. Jelena Kljajić savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo. Otvorena vrata će se održavati svake prve subote u mesecu.

Objavio jelenak pročitaj više

Aktuelni savetnik broj 05/2014

Apr
29

AKTUELNI SAVETNIK BROJ 05/2014

PRIREĐIVAČ:POLJOPRIVREDNA STRUČNA SLUŽBA SREMSKA MITROVICA D.O.O. SREMSKA MITROVICA

Objavio zorica pročitaj više
Objavio zorica pročitaj više

Pravilnici: Podsticajna sredstva i regresi za biljnu proizvodnju u 2014.

Apr
15

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je objavilo pravilnike na osnovu kojih će registrovana poljoprivredna gazdinstva u 2014 godini ostvarivati podsticaje i regrese za biljnu proizvodnju.

Prema pravilniku iz 2013.  zahtev za podsticaje u biljnoj proizvodnji odnosno  6000 dinara po hektaru podnosi od 1. maja do 30. juna.

Zahtevi za regres za dizel gorivo podnose od 5. maja do 20. novembra i to za najviše 60 l po hektaru gde će se svaka litra regresirati sa 50 dinara, što iznosi maksimalno 3000 dinara po hektaru.

Objavio mirjanat pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Voćarstvo i vinogradarstvo