Voćarstvo i vinogradarstvo

Objavio branislavo pročitaj više
Objavio katarinar pročitaj više
Objavio zorica pročitaj više

PSS Sombor - Radionica za GAIA metod

Sep
08

Od 09.09.2014. do 11.09.2014. u Edukativnom centru PSS Sombor biće organizovana radionica za GAIA metod u obradi podataka u vezi sa izvođenjem DUS testova. Obuku će održati eksperti iz Francuskog GEVES - (Variety and Seed Study and Control Group). 

Obuci će prisustvovati predstavnici Odseka za priznavanje sorti Ministarstva poljoprivrede, Instituta za voćarstvo iz Čačka, Poljoprivrednog fakulteta Novi sad - departman za vinogradarstvo i PSS Sombor.

Objavio zoranb pročitaj više

PSS Sombor-siva trulež grožđa

Avg
26

Na grozdovima vinove loze, gde je u fazi šarka došlo do omekšavanja bobica, stvorili su se direktni uslovi za prodiranje Sive truleži grožđa Botrytis cinerea u bobice.Simptomi bolesti javljaju se u vidu pega, koje se šire i zahvataju celu površinu ploda. Siva trulež se širi, sa bobice na bobicu i brže propadaju zbijeni grozdovi. Zbog čestih kiša i pucanja bobica, suzbijanje je otežano.

Objavio jelenap pročitaj više

PSS Sombor - Edukacioni centar za poljoprivrednike Sombor počinje sa radom

Avg
13

Savremeno projektovan i opremljen Edukacioni centar za poljoprivrednike u Somboru, Staparski put 37, počinje sa radom u ponedeljak 18.08.2014. godine. Projekat je plod saradnje USAID Projekat održivog lokalnog razvoja, Međupštinsko partnerstvo Sombora, Subotice i Kanjiže. Grad Sombor, Poljoprivredna stručna služba Sombor i USAID Projekat održivog lokalnog razvoja potpisali su sporazume o uspostavljanju Regionalnog edukativnog centra za poljoprivredne proizvođače u Somboru.

Objavio branislavo pročitaj više

PSS Kikinda Određivanje vremena berbe sorte jabuke Gala

Jul
31

U oglednom zasadu PSS Kikinda na sorti Gala Schinga je urađen skrobno-jodni test radi određivanja tehnološke zrelosti i vremena berbe. Kao što se na priloženoj fotografiji i vidi plodovi su još zeleni i ne preporučuje se berba. Za sedam dana treba ponoviti test radi utvrđivanja adekvatnog momenta berbe. U voćnjaku PSS Kikinda je zasađeno 740 komada ove sorte.

Objavio jelenak pročitaj više

PSS Institut ''Tamiš'': Otvoreni dan voćnjaka 2014.

Jul
11

Za Vojvodinu se kaže da predstavlja žitnicu Srbije, ali sve više ljudi se odlučuje da započne voćarsku proizvodnju. U vezi sa tim, Institut Tamiš je u petak, dana 04.07.2014. u voćnjaku Instituta, organizovao radionicu pod nazivom Otvoreni dan voćnjaka. Manifestaciji su prisustvovali brojni voćari iz okoline.

Na radionici su održana tri predavanja:

1) predavanje o savremenoj proizvodnji jabuke i breskve je vodila dipl. inž. Slavica Gojković

Objavio stojan_jevremovic pročitaj više

PSS Sombor - Poseta Italiji

Jun
09

Klub 100P+ u saradnji sa sponzorima, turističkom organizacijom Caravan iz Zrenjanina, RTI d.o.o iz Novog Sada, Pro Credit Bank, DDOR Novi Sad, ITA – Beograd organizovao je stručno-turističku ekskurziju u Italiju. Tokom trajanja ekskurzije od 28. maja do 3. juna 2014. godine učesnici su obišli kompanije koje proizvode mehanizaciju i opremu za poljoprivrednu proizvodnju: SFOGGIA, ZANON,  AGREX i Unigreen.

Objavio branislavo pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Voćarstvo i vinogradarstvo