Voćarstvo i vinogradarstvo

Izbor voćne vrste, podloge i sorte pre podizanja višegodišnjih zasada

Okt
31

Izbor voćne vrste, podloge i sorte pre podizanja višegodišnjih zasada

Posle identifikacije reona i izbora parcele za novi višegodišnji  zasad potrebno je pravilno izabrati voćnu vrstu, podlogu i sortu koje bi mogle da se gaje na izabranoj parceli. Na ovaj izbor najveći uticaj imaju pedoklimatke osobine parcele, a posebno njene hemijske osobine.  Opširnije

Objavio lazark pročitaj više

PSS Kikinda: Jesenji tretman u voćnim zasadima

Okt
30

U voćnim zasadima obavezno uraditi tretman odmah nakon berbe odnosno kada opadne više od dve trećine lista. Ovak tretman je veoma značajan jer smanjuje infektivni potencijal patogena koji prezimlјavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupolјcima i rak ranama.Tretman se obavezno izvodi svake godine, najbolјe u novembru mesecu  i time se olakšava suzbijanje prouzrokovača bolesti tokom naredne vegetacije. Stablo, grane, pa i najmanje grančice treba da budu dobro „okupane“, sa njih praktično treba „da kapa“.

Objavio zivankas pročitaj više

"Krečenje voćnjaka"

Okt
30

Krečenje stabla predstavlja meru zaštite od pucanja kore debla voćaka. Naročito su osetljive na pucanje kore kajsija trešnja, šljiva, breskva. Pravo vreme za izvođenje ove zaštitne operacije je upravo sada – tokom jeseni.

Objavio nikolao pročitaj više

Zelena prognoza: "Proizvodnja rakije od grožđa - Lozovača" - emisija od 24.10.2014.

Okt
27

Zelena prognoza: "Proizvodnja rakije od gorožđa - Lozovača" - Video RTV Vojvodina

Objavio zorica pročitaj više
Objavio zorica pročitaj više

Čišćenje skladišta pre unošenja novog proizvoda

Okt
09

Skladištenje i čuvanje poljoprivrednih proizvoda nakon ubiranja plodova sa proizvodnih parcela nije jednostavan i lak posao. Ako tom poslu pristupimo kvalitetno i na vreme nećemo imati problem da sačuvamo plodove tokom perioda čuvanja. Uskladištene proizvode napadaju brojne vrste insekata, nekoliko vrsta grinja, glodari i ptice. Najznačajniji od svih su insekti.

Podsećamo poljoprivredne proizvođače o preventivnim osnovnim merama zaštite uskladištenih proizvoda odnosno šta treba da urade pre unošenja nove robe u skladište:

Objavio zivankas pročitaj više
Objavio vsabolč pročitaj više

Horgoš - 25. Berbanski dani

Okt
02

Manifestacija „Berbanski dani“, kojom se proslavlja završetak radova u voćnjacima i vinogradima, 26. septembra 2014. održana je 25. put u Horgošu.

Objavio natasaa pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Voćarstvo i vinogradarstvo